
במידת הצורך, ניתנת האפשרות להגיע לוועדה יחד עם מתורגמן ו/או עורך דין המוסמך לייצג את הנפגע בפני הוועדה ולדבר בשמו.
יש להקפיד על הגעה לוועדה בשעה שנקבעה בהזמנה. עם זאת, ייתכנו עיכובים ולעיתים הכניסה לחדר הוועדה תקבע שלא על פי סדר הגעת הנבדקים.
הודעה על אי-הגעה: מי שאינו יכול להגיע במועד שנקבע לו, יהיה חייב להודיע על כך בכתב ומראש למוסד לביטוח לאומי, אחרת עשוי להיות מחויב בתשלום קנס.
שימו לב: לעורכי דין אסור יהיה לגבות את שכר הטרחה המחושב לפי אחוזים מהוונים מהקצבאות וההטבות שנפגעי האיבה מקבלים ויקבלו (החלטת ועדת שכ"ט מס' את 30/19 – לשכת עורכי הדין).
בעת הכניסה מזכיר הוועדה יציג את חברי הוועדה בשמם ובתוארם (בנוסף, חברי הוועדה עונדים תגי זיהוי).
על המבוטח לפרט האם ישנם קשיים בתפקוד בעבודה או האם יש צורך בעזרה של אדם אחר בביצוע פעולות היום-יום (כמו: רחצה, הלבשה, ניידות בבית, אכילה וכו').
ניתן להיעזר במהלך הדיון במסמך הליקויים והקשיים שהוכן מראש ולהסתמך עליו. ניתנת האפשרות להגיש לעיון הרופא את מסמך הליקויים ולצרפו לדו"ח הוועדה. אין צורך לציין את הכאבים שמהם סובל הנפגע (כאבים וסבל אינם מעניקים אחוזי נכות). אולם אם לכאבים יש השפעה על התפקוד של הנפגע, יש לתאר את ההשפעה הזו.
בדיקה על-ידי רופא הוועדה:
הגבלות וסמכויות הוועדה:
הבדיקה הגופנית מיועדת אך ורק לצורך קביעת אחוזי נכות. לרופא מטעם הוועדה אין את הסמכות לדון בטיפול רפואי ו/או להיענות לבקשות הקשורות לטיפול רפואי.
בסיום הדיון בוועדה, הרופא יקבע את החלטתו בהתבסס על המסמכים הרפואיים שבתיק התלונות של הפונה והבדיקה שערך.
במקרה שלדעת הוועדה יש לבצע בדיקות רפואיות נוספות או להמציא מסמכים רפואיים נוספים לפני קביעת הנכות הרפואית, יישלח מכתב אל הפונה:
עם קבלת החומר המבוקש, הוועדה תקבע את אחוזי הנכות הרפואית ואין את הצורך להגיע שוב לוועדה.
המחלות והליקויים שמהם סובלים הנפגעים מתורגמים על-ידי הרופא היושב בוועדה לאחוזי הנכות.
בנוסף לקביעת אחוזי הנכות, הרופא קובע בנוסף גם את תאריך תחילת הנכות הרפואית, ואת משך תקופתה – אם היא זמנית או האם היא קבועה (לצמיתות).
חישוב דרגת הנכות
במקרים שבהם קיימות כמה פגיעות שלכל אחת מהן דרגת נכות נפרדת, שיעור הנכות הכולל יחושב על-פי חישוב משוקלל של כל הפגיעות.
יחושב השקלול באופן הבא:
במידה ודרגת הנכות שקבעה הוועדה הינה זמנית או שחל שינוי בדרגת הנכות של הנפגע, ישלח זימון לנפגע להופיע בשנית בפני הוועדה הרפואית. המוסד לביטוח לאומי יהיה רשאי להורות על בדיקה חוזרת פעם אחת בשנה. עם זאת, המוסד לביטוח לאומי יהיה רשאי להקדים את מועד הבדיקה, אם יש יסוד להניח שחל שינוי בדרגת הנכות.
לא תתבצע בדיקה חוזרת לנפגע לפני שעברו לפחות 6 חודשים מהיום שבו הוועדה נתנה את החלטתה. נפגע שאינו יכול להופיע במועד שנקבע לו, יצטרך להודיע על כך מראש ולקבוע מועד חילופי.
המוסד לביטוח לאומי יהיה רשאי להפחית את גובה התגמולים המשולמים לנפגעים שהוזמנו לבדיקה מחודשת אך לא התייצבו לבדיקה ולא הודיעו על כך מראש.
בקשה לדיון מחודש יכולים להגיש נפגעי פעולת איבה שסבורים כי חלה החמרה במצבם הבריאותי עקב פגיעת האיבה.
את הבקשה לדיון מחודש ניתן להגיש רק לאחר שעברו לפחות 6 חודשים מהחלטת הוועדה הרפואית הקודמת. יש למלא טופס תביעה להחמרת מצב ולצרף את אישור רופא שמעיד על השינוי וההחמרה במצב הרפואי.
את הטופס והאישור הרפואי ניתן להגיש באחד מהדרכים הבאות:
ניתן להגיש בקשה לקבלת החזר על הוצאות שנגרמו כתוצאה מהתייצבות בפני הוועדה הרפואית של המוסד לביטוח לאומי, כולל תחבורה, לינה, כלכלה והפסד זמן עבודה.