
נכי פעולת איבה שהגישו תביעה לקביעת דרגת נכות ולתשלום תגמול נכות, והם אינם מסכימים עם קביעות הוועדה הרפואית בנוגע לדרגת הנכות שנקבעה לו(או שלא נקבעה לו).
את הערר החלטת הוועדה הרפואית לנכות כללית ניתן להגיש תוך 60 ימים ממועד קבלת ההודעה הכתובה מהמוסד לביטוח לאומי בנוגע לאחוזי הנכות. המוסד לביטוח לאומי אינו מאפשר את דחיית עררים שהוגשו תוך 90 ימים, אך רצוי להגיש את הערר במועד שנקבע בחוק בהיעדר נגישות הוגנת.
במקרים מסוימים, יהיה אפשר להאריך את המועד בחודש נוסף, בתנאי שיבקש הארכה של המועד. הערר חייב להיות מוגש בכתב ולכלול פירוט הנימוקים למה יש לשנות את החלטת הוועדה הרפואית.
את הערר יש להגיש לסניף המוסד לביטוח לאומי הקרוב למקום מגורים.
הערר ייבחן על ידי הוועדה הרפואית לעררים.
הוועדה רשאית לאשר או לשנות את אחוזי הנכות לאחר הגשת הערר, ולהגביל או להפחית מאחוזי הנכות שנקבעו על ידי הוועדה הרפואית.
ניתן לבקש שלא להופיע בפני הוועדה בעת הדיון בערר – את הבקשה שלא להופיע בפני הוועדה יש לשלוח באמצעות מכתב לסניף המוסד לביטוח לאומי המטופל או באמצעות פנייה למוקד המוסד לביטוח לאומי בטלפון *6050 .
מומלץ להגיע עם מלווה לוועדה.
כחודש לאחר התכנסות הוועדה החלטת הוועדה תשלח לבית המבוטח.
חברי הוועדה יוצגו בעת הכניסה לוועדה על ידי מזכיר הוועדה בשמם ובתוארם (כמו כן, חברי הוועדה עונדים תגי זיהוי).
לאחר סיום הצגת חברי הוועדה, מגיש הערר מציג ומפרט את הטיעונים עליהם מבוסס הערר . תתבצע בדיקה גופנית אך ורק אם הרופא היושב בוועדה יחליט על כך. במקרה ולא מתבצעת בדיקה גופנית החלטת הוועדה תתבסס על המסמכים הרפואיים בתיק. כאשר הוועדה מתכוונת להפחית את אחוזי הנכות שנקבעו, הדיון ייעצר ויצוין בפרוטוקול הוועדה.
במקרה שמגיש הערר אינו נוכח בעת הדיון בוועדה, הוא יקבל מכתב המודיע על עצירת הדיון ועל האפשרות שיופחת אחוזי הנכות והאפשרות למשוך את הערר. אם המבוטח רוצה למשוך את הערר, יצטרך לשלוח מכתב למחלקת הוועדות ולהודיע על כך.
חוק נפגעי עבודה 1506 מגדיר כללים למקרים שבהם נפגע עבודה לא מתייצב לדיון בוועדת ערר. הכללים הללו רלוונטיים גם בהקשר של נפגעי פעולות איבה.
במקרה של דחיית הערר על ידי ועדת העררים, יהיה ניתן להגיש ערעור לבית הדין האזורי לעבודה בתוך 60 יום ממועד קבלת ההודעה הכתובה של המוסד לביטוח לאומי בנוגע להחלטת הוועדה הרפואית לעררים. הערעור יכול להתייחס רק לשאלות משפטיות הקשורות להחלטת הוועדה הרפואית.
ניתן לקבל סיוע משפטי חינם ממשרד המשפטים ללא תלות בקריטריונים כלכליים כלשהם לעזרה בהגשת הערעור לבית הדין האזורי לעבודה.
בקשה לקבלת החזר הוצאות על הוצאות שנגרמו עקב התייצבות ניתן להגיש בפני הוועדה, כולל תחבורה, לינה, הוצאות כלכליות והפסד זמן עבודה.