
משרד הבינוי והשיכון מספק סיוע בהתאמת תנאי דיור לאנשים המוגבלים בניידות.
הסיוע כולל מימון שינויים או שיפוצים בדירה ובדרכי הגישה אליה, המיועדים לשיפור תפקוד וניידות. בין השיפוצים האפשריים כוללים הרחבת פתחים, שינויים בחדרי הרחצה והשירותים, התאמות במטבח, בניית שבילי גישה ומשטחי גישה (רמפות), והתקנת מעקות, תמיכות ומעלונים. רשימת הפריטים וההתאמות נמצאת בנספח מס' 8 בנוהל הסיוע. הסיוע כולל גם תמיכה בסיועים נוספים שאדם המוגבל בניידות עשוי להיות זכאי להם על-פי תוכניות אחרות של המשרד. הסיוע מסופק באמצעות מענקים והלוואות, כאשר ההלוואה מצויה בתנאים מסוימים ומונפקת בריבית מוזלת בשיעור של 0.5% פחות מהריבית הממוצעת שמפרסמת בנק ישראל, ולא עולה על 3.0% לפי תקופת ההחזר הנבחרת על ידי המבקשים.
דיירי הדיור הציבורי זכאים למענק מלא עבור התאמת הדירה, ומי שאינו דייר הדיור הציבורי, הסיוע מתחלק ל-4 דרגות המורכבות ממענק משולב יחד עם הלוואה או רק מהלוואה:
הסיוע בהתאמת תנאי דיור עבור אנשים המוגבלים בניידות נקבע על פי מספר הנפשות בדירה, מספר החדרים בדירה והכנסות כל בני המשפחה. דיירים בדיור הציבורי זכאים לסיוע בלא תלות במספר החדרים ובגובה ההכנסות.
כשמחשבים את גובה ההכנסות נכללות כל ההכנסות הברוטו של המבקשים ובני זוגם, וגם קצבאות קיום מהמוסד לביטוח לאומי, כמו הבטחת הכנסה וקצבת מזונות (הקצבאות הקיומיות המפורטות בסעיף 2.7 בנוהל של משרד השיכון).
ההכנסות הבאות אינן מחושבות בחשבון גובה ההכנסות: קצבת ילדים, קצבת ניידות, קצבת שירותים מיוחדים, גמלת סיעוד, קצבה נוספת לנכות, גמלת מוגבלות קשה, גמלת ילד נכה, דמי הבראה, ביגוד, תשלומים להעסקת עובד זר בגין אי תפקוד (בכפוף לאישור על הזכאות להעסיק עובד).
לפרטים נוספים על דרגות הסיוע המתאימות לכל מקרה, ניתן לעיין באתר משרד הבינוי והשיכון.
זכאים לסיוע ממשרד הבינוי והשיכון אנשים העומדים באחד או יותר מהתנאים הבאים על פי הגורמים המפורטים:
אנשים שקיבלו עזרה בעבר וחלו הרעה במצבם הבריאותי וניידותם, ובגלל המגבלות הם צריכים התאמה בדירה שבה הם מתגוררים או עתידים להתגורר.
מי שהוכר על ידי הגופים הבאים יהיו גם זכאים לעזרה מטעם משרד הבינוי והשיכון:
הסיוע כולל גם התקנת מעלונים, רק בתנאי שהזכאים התגוררו בבית עוד לפני השימוש בכיסא גלגלים, והמעלון עוזר לבעיית הניידות שלהם בבית.
מי שעומדים באחד מהקריטריונים שצוינו, יהיו זכאים לעזרה רק אם הם מתגוררים באחת מהדירות הבאות, שבהן מתוכננת ההתאמה:
שימו לב יש להגיש את הבקשה לקבלת סיוע להתאמת הדירה לפני ביצוע השינויים, השיפוצים ו/או ההתאמות הנדרשים.
פנו לרופא/ת המשפחה או לאחיות בקופת החולים ובקשו הפניה לריפוי בעיסוק על מנת להתאים דיור.
תיאום ביקור במרפא/ה בעיסוק בדירה שבה מתכננים לבצע את ההתאמות.
אחרי הביקור במרפא/ה בעיסוק בדירה, יוכלו הפונים לקבל תוכנית אישית מותאמת להתאמת הדירה. המלצת המרפא/ה בעיסוק על ההתאמה תישלח אליהם באחד מהאמצעים הבאים: בדואר רגיל, בדוא"ל, או באמצעות איסוף ידני, כפי שיבחרו הפונים.
במקרים של צורך בביצוע מהיר של התאמת הדירה למטופלים שמאושפזים בבית חולים, לפנות למרפא/ה בעיסוק בבית החולים.
עם המלצת המרפא/ה בעיסוק בידכם, פנו לקבלן ובקשו הצעת מחיר מפורטת עבור התאמות הדיור המומלצות.
הבקשה והמסמכים עוברים לוועדה "הוועדה הבין משרדית" (הוועדה המשותפת למשרד הבריאות ולמשרד השיכון).
הוועדה דנה בבקשת הסיוע והיא תחליט לגבי גובה התמיכה ואת המרכיבים המתאימים (מענק, הלוואה, או הלוואה בלבד).
לאחר הגשת הבקשה יקבלו את המכתב עם החלטת הוועדה בנוגע לאישור או דחיית זכאותם (ייתכן שגם יוחלט שרק חלק מהסכום שצוין בהצעת המחיר תאושר). במקרה ונדחית הבקשה, יקבלו הפונים את ההחלטה המנומקת על ידי העובדת הסוציאלית.
ערעור על החלטת הוועדה- ניתן להגיש באמצעות פנייה לוועדת ערער, דרך העובדת הסוציאלית בלשכת הבריאות הקרובה או בטופס מקוון.
במידה ויימצאו זכאים לסיוע תעודת הזכאות לסיוע בדיור תישלח, התעודה כוללת את סכום ההלוואה/המענק שאושר.
תעודת הזכאות בתוקף למשך של חצי שנה מיום הוצאתה, ועל כן צריך להשלים בתוך 6 חודשים מקבלת האישור את התאמת הדירה.
קבלת מענק- למי שאושרה הזכאות למענק יקבלו לחשבון הבנק שלהם בתוך 15 ימי עבודה חצי מהסכום. שאר הסכום יועבר רק לאחר שיוצג אישור של המרפא/ה בעיסוק שהשיפוץ שבוצע על פי המפרט שהוגדר.
קבלת הלוואה- למי שאושרה הזכאות להלוואה יצטרכו לפנות לבנק למשכנתאות ולפתוח תיק הלוואה (על מנת לפתוח תיק יש צורך בתשלום, לפי נוהלי הבנק). רק לאחר הסדרת הבטוחות שדורש הבנק תשוחרר מחצית ההלוואה.
צריך להשלים את התהליך של התאמת הדירה במשך 6 חודשים לאחר שהתקבל אישור הזכאות. לאחר שיושלמו העבודות להתאמת הדירה, צריך לתאם ביקור בית חוזר של המרפא/ה בעיסוק על מנת לקבל אישור כי העבודות נעשו על פי המפרט המוגדר. בקבלת האישור לביצוע העבודות, המחצית השנייה של המענק תשולם לנמען הרשאי, וישוחרר המחצית השנייה של ההלוואה לזכאים להלוואה.
כאשר נדרשת התאמה של מקום חיונית מחוץ לדירה בבניין משותף, צריך לקחת בחשבון כי ייתכן שצריך את הסכמת רוב הדיירים (לפעמים צריך רוב רגיל ולפעמים רוב מיוחד). ישנן התאמות שאינן דורשות הסכמה.
אם המפקח על רישום המקרקעין מסכים שבעל הדירה מבטל את ההסכמה בשל סיבות לא סבירות לביצוע התאמה, הוא רשאי להעניק הסכמתו לביצוע ההתאמה בשם הדייר המולווה.